İşlemci testi konu başlıkları:
Prime95, Cinebench, AIDA64, 3DMark, PassMark, CPUMark ve CPU-Z en çok kullanılan işlemci test araçlarıdır. Bu yazımızda işlemci testi nasıl yapılır? sorusuna beraber yanıt arayacağız.
Dikkat edin! İşlemcinizi test ederken işlemcinizin zorlanacağını ve aşırı ısı üretebileceğini unutmayın. Bu neden ile testi başlatmadan önce mutlaka kasa ve işlemci fanlarınızın çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz .
PassMark nedir?
PassMark 1993 yılında Avustralya’da kurulmuş bilgisayar donanım ve yazılım performansını test etmek ve karşılaştırmak için yazılım üreten bir yazılım şirketidir. Bilinen bir çok bilgisayar donanımı test ve benchmark aracının sahibidir. PassMark’ın ürettiği yazılımların dünya çapında milyonlarca kullanıcısı bulunmaktadır. En bilinen yazılımları AIDA64, CPU-Z, GPU-Z, DiskMark, MemTest86+ ve CPUMark‘dır.
Prime 95 nedir?
İşlemci ve sistem kararlılığını test etmek için özellikle overclock kullanıcıları tarafından tercih edilen bir araçtır. George Woltman tarafından geliştirilmiştir. “Internet Mersenne Prime Search” asal sayıları bulmaya adanmış gönüllü bir bilgi işlem projesi ve Prime 95 in resmi yayıncısıdır. Prime 95 “lucas Lehmer” algoritması ile asal sayıları arar ve işlemciyi zorlar.
Prime 95 testleri nelerdir?
Prime 95 Cpu/işlemci testi için stres, hız aşırtma (overclock), hata tespiti, performans karşılaştırması ve çoklu işlemci desteği testlerini sunmaktadır.
- Stres Testi: İşlemcinizi %100 yük altına sokarak islemci ve sisteminizin genel kararlılığını ölçer.
- Hız Aşırtma Testi: Eğer sisteminizde overclock yapmayı düşünüyorsanız bu test sisteminizin kararlılığını ve limit noktalarını bulmanız için en ideal testtir.
- Hata Tespiti: İşlemci hatalarının tespiti içindir. Özellikle 2. el bilgisayar alırken işinize yarar.
- Performans Karşılaştırması: Farklı işlemcilerin ve sistemlerin performansını karşılaştırmak için kullanılır.
- Çoklu İşlemci Desteği: Çoklu işlemcili sistemleri tst etmek için bir araçtır.
Prime 95 indirme bağlantısı :
https://www.mersenne.org/download adresinden indirebilirsiniz.
Cinebench nedir?
Cinebench, bilgisayarınızın işlemci performansını ölçmek için kullanabileceğiniz çok tercih edilen bir işlemci testi (benchmarking) aracıdır. 1986 yılında kurulmuş 3D modelleme, animasyon, render alma ve görselleştirme için profesyonel yazılımlar alanında çalışan Maxon firması tarafından geliştirilen Cinebench, özellikle 3D modelleme ve animasyon yazılımları olan Cinema 4D ve Redshift‘in kullandığı gerçek dünya senaryolarına dayanan testler sunar.
Cinebench testleri nelerdir?
- Cinebench R23: Günümüzün işlemcilerinin yeteneklerini zorlamak için tasarlanmıştır. Hem tek çekirdekli hem de çok çekirdekli işlemci performansı ölçer ve size işlemcinizin performansı hakkında bir puan verir.
- Cinebench R20: Cinebench’in eski versiyonudur. Günümüzden eski veritabanı , web sunucularında veya eski işlemili bilgisayar, iş istasyonlarında kullanılabilir. R23 testine benzer şekilde, hem tek çekirdekli hem de çok çekirdekli performansı ölçer ve size işlemcinizin genel performansı hakkında bir puan verir.
Cinebench indirme bağlantısı :
AIDA64 nedir?
AIDA64, 2003 yılında Macaristan’ın Budapeşte şehrinde kurulmuş , sitem optimizasyonu ve sistem bilgisi alanında yazılımlar geliştirmeye odaklanmış FinalWire firması tarafından geliştirilen kapsamlı bir sistem bilgisi, teşhis ve denetim aracıdır. Windows, Android, iOS, Windows Phone, Tizen, ChromeOS ve Sailfish OS işletim sistemlerinde sorunsuz çalışmaktadır.
FinalWire Ltd şirketi’nin diğer yazılımları şunlardır:
GPU-Z: Ekran kartı hakkında test verileri sunan ücretsiz bir araçdır.
CPU-Z: İşlemci, anakart ve bellek hakkında test verileri sunan ücretsiz bir araçtır.
DiskMark: Depolama aygıtlarının performansı hakkında test verileri sunan ücretsiz bir araçtır.
MemTest86+: Bellek hatalarını tespit ve test eden ücretsiz bir araçtır.
AIDA64 testleri nelerdir?
AIDA64 CPU Stres, Bellek Stres, G depolama Stres, CPU Benchmark, Bellek Benchmark, G depolama Benchmark, Isı İzleme, Güç Tüketimi İzleme ve Sensör İzleme gibi bir çok test aracı sunmaktadır.
- CPU Stres Testi: İşlemcinizi %100 yük altına çalıştırarak işlemcinizin voltaj ve ısı değerlerini ölçmenize ve işlemcinizin nasıl bir performans gösterdiğini izlemenize yardımcı olur.
- Bellek Stres Testi: Bilgisayarınızın belleğini %100 kapasiteye kadar doldurarak, belleğinizin hatalara karşı ne kadar güçlü olduğunu değerlendirmenizi sağlar.
- G depolama Stres Testi: Sabit diskiniz ister ssd olsun, ister nvme olsun, ister sas ssd olsun sabit diskinizi’nizi yoğun bir şekilde kullanarak disklerinizin okuma yazma ve iops limitlerine geldiğinde ne davranış gösterdiği konusunda size bilgi sunar.
- CPU Benchmark Testi: İşlemcinizin genel işlem performansını ölçer.
- Bellek Benchmark Testi: Belleğinizin bant genişliğini, gecikme süresini ve performansını ölçer.
- G depolama Benchmark Testi: Sabit diskinizin okuma ve yazma hızlarını ölçer.
- Isı İzleme: Sisteminizin bileşenlerinin sıcaklıklarını gerçek zamanlı olarak izler.
- Güç Tüketimi İzleme: Sisteminizin güç tüketimini gerçek zamanlı olarak izler.
- Sensör İzleme: Sisteminizin fan hızı, voltaj ve diğer sensör verilerini izler.
AIDA64 indirme bağlantısı :
3DMark nedir?
3DMark, 1997 yılında Finlandiya’da kurulan bir yazılım şirketi olan Futuremark tarafından geliştirilen bir test (benchmarking) aracıdır. Benchmarking, bilgisayar sistemlerinin performansını karşılaştırmak için kullanılan bir yöntemdir. 3DMark, özellikle oyun performansını test etmek üzere tasarlanmıştır. 2014 yılında UL Solutions un Futuremark’ı satın alması ile Futuremark ürünleri UL Solutions markası altında satılmaya başladı. Günümüzde Futuremark, UL Solutions’un bir alt markası / yan kuruluşu olarak faaliyet göstermektedir.
3DMark testleri nelerdir?
- Time Spy ve Time Spy Extreme: DirectX 12 API’yi kullanan en yeni oyunlar için tasarlanmış testlerdir. Time Spy Extreme, Time Spy’dan daha zorlayıcı bir testtir ve daha yüksek performanslı sistemler içindir.
- Fire Strike ve Fire Strike Extreme: Bu test, DirectX 11 API’yi kullanan oyunlar için tasarlanmıştır. Fire Strike Extreme, Fire Strike’dan daha zorlayıcı bir testtir ve daha yüksek performanslı sistemler içindir.
- Night Raid: Bu test, sanal gerçeklik (VR) oyunları için tasarlanmıştır. VR kulaklığınız ve uyumlu bir grafik kartınız varsa bu testi kullanabilirsiniz.
- Wild Life: Bu test, mobil cihazlar ve dizüstü bilgisayarlar için tasarlanmıştır. Mobil cihazınızın veya dizüstü bilgisayarınızın oyun oynamaya hazır olup olmadığını görmek için bu testi kullanabilirsiniz.
- Stres Testi: Bu test, sisteminizin ne kadar kararlı olduğunu görmek için GPU’nuzu ve CPU’nuzu uzun süredir zorlar. Bu testi çalıştırmadan önce sisteminizin iyi havalandırıldığından emin olun.
- 3DMark 11: DirectX 11 API’yi kullanan oyunlar için eski bir test.
- 3DMark Ice Storm: Mobil cihazlar için eski bir test.
- 3DMark Cloud Gate: Daha eski bilgisayarlar için bir test.
3DMark indirme bağlantısı :
CPU-Z nedir?
CPU-Z, 1999 yılında Eric Lahouze tarafından kurulan Fransız bir yazılım şirketi tarafından üretilmiştir. Bilgisayarınızın işlemci, anakart, bellek ve grafik kartı gibi donanım bileşenleri hakkında bilgi edinmenizi sağlayan ücretsiz bir sistem izleme ve test aracıdır. Windows ve mac sistemlerde sorunsuz olarak çalışmaktadır. CPU-Z dünya çapında donanım meraklıları tarafından kullanılmaktadır.
CPU-Z testleri ve izleme özellikleri nelerdir?
CPU-Z’nin izlme özellikleri daha ön plana çıkmaktadır. Sadece stres testi barındıran CPU-Z izleme alanında ise anakart, İşlemci, bellek, grafik kartı gibi donanımların modeli, üreticisi, tipi, kapasitesi gibi bilgileri sunabilmektedir.